Een week vol contrast... - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Berber Weening - WaarBenJij.nu Een week vol contrast... - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Berber Weening - WaarBenJij.nu

Een week vol contrast...

Door: Ber

Blijf op de hoogte en volg Berber

18 April 2006 | Tanzania, Dodoma

Lieve allemaal!

Vorige week weinig tijd gehad om de geplaatste foto's te voorzien van commentaar. Nu jullie deze plaatjes op jullie in hebben kunnen laten werken een korte beschrijving van de dag met WAMATA, en natuurlijk van de rest van de week!

WAMATA is een organisatie die zich inzet voor mensen getroffen door HIV/AIDS. Met behulp van sponsors proberen ze families getroffen door deze ziekte zo goed mogelijk te helpen. Helaas heeft WAMATA Rubya al lange tijd geen noemenswaardige sponsoring ontvangen; daarom is er weinig geld voor materiele steun, laat staan voor een salaris. Deze organisatie wordt dan ook staande gehouden door vrijwilligers. Vrijwilligers die zelf al veel moeite moeten doen om rond te komen en vaak zelf getroffen zijn door HIV/AIDS.
WAMATA zorgt in opzet voor zowel mentale als materiele steun (counselling, juridische hulp, eten, kleding, schooluniformen etc), al is dus van materiele steun op dit moment niet te spreken.

We zijn vorige week maandag met 1 van de vrijwilligers bij zo'n 18 families op bezoek geweest. De clienten van WAMATA wonen verspreid door de regio hier, met als resultaat een wandeling van zo'n 9,5 uur; we waren echt kapot na terugkomst maar het was het meer dan waard. Nog niet hadden we het leven van de doorsnee Tanzaniaan van zo dichtbij gezien.
En dan zie je pas echt wat armoede is: gezinnen met wel 8 kinderen die leven op een oppervlakte niet groter dan mijn kamertje in Groningen, een lekkend dak boven hun hoofd; een soort van bed om met z'n 4en in te slapen, wat stro op de grond; daaromheen een shamba (stukje land) waar alleen wat bananenbomen op staan, de bron van inkomsten; als je geluk hebt een kip of 2, we hebben een enkele geit gespot, en verder helemaal niks......

Vaak zijn meerdere leden uit deze gezinnen getroffen door AIDS. Medicatie wordt gratis door het ziekenhuis verstrekt, maar nu zagen we ook wat een onderneming het voor die mensen moet zijn om elke maand daarvoor naar Rubya af te reizen. Zo'n tocht te voet kost zo de hele dag, daarbij is er dan geen tijd om te zorgen voor dat kleine beetje eten 'op tafel'...De mensen hier hebben vaak wel iets anders aan hun hoofd en juist daarom is het probleem van HIV/AIDS zo enorm groot.

Ondanks al deze ellende werden we overal met open armen ontvangen. Er werd ons meerdere malen verteld hoe welkom we waren en hoe erg de mensen het op prijs stelden dat we bij ze langs kwamen. En, zoals je zo vaak merkt bij de allerarmsten op deze wereld, niet een keer is ons om wat te eten of een beetje geld gevraagd. Het is echt niet te bevatten hoe deze mensen gewoon hun leven leiden (en lijden) zoals het hun gegeven is...en wat duurt een mensenleven dan godsgruwelijk lang...

Hier zal ik het bij laten, we wisten dat het leventje dat wij hier hebben en dat we een beetje zien in het ziekenhuis niet het echte Afrika zou zijn, maar de werkelijkheid is echt hard aangekomen.

Wat een contrast met de heerlijke paasdagen afgelopen weekend. Het huis was vol vol vol met 6 andere co's uit Biharamulo (Reinou en Hilde), Sumve (oude bekenden Around en Jasper) en Sengerema (Bette en Edith), maar onwijs gezellig! Als toch wel heiden in Tanzania goed werk gedaan door het paasverhaal te lezen in de Bijbel en zondagochtend een bezoekje aan de kerk te brengen!
Maar verder natuurlijk 4 dagen lang het mooie Rubya laten zien, lange wandelingen gemaakt, heerlijk gegeten, veel spelletjes gedaan en natuurlijk de nodige Kili-biertjes weggezet.
Echt een feestje was het! En wel weer even wennen nu...die 'stilte' :)

Vandaag weer een klein beetje structuur na alle vakantiedagen van de afgelopen tijd. Leuke ronde op de female ward gelopen en daarna samen met Heleen 3 zalen op de kinderafdeling onder handen genomen...we waren al best een klein beetje dokter vonden we zelf!

En zo mag het best nog even duren, deze sabbatical! We zijn alweer over de helft van onze daktari-tijd...ongelofelijk.
Kan niet wachten om het, over 1,5 week alweer, aan papa, mama, Aal en Nyn te laten zien.

Veel liefs en tutaonana wiki kesho (tot volgende week)!

Ber

• 18 April 2006 - 12:35

Danna:

lieve ber, wat ingrijpend! wat heb je het op een goed omschreven. hier alles hetzelde...de lente komt al iets meer in zicht. groetjes en een zoen

• 18 April 2006 - 12:37

Joos:

Lieve Berrie,
    Wat een verhalen weer. En wat vliegt de tijd, over 1,5 week je fam al weer op bezoek. Super leuk!
    Liefs, Joos

• 18 April 2006 - 14:23

Mamma:

Je sms ontvangen, boodschappenlijstje ge-updated, je mooie nieuwe verhaal gelezen dus alles op orde. Tutaonana wiki kesho, lieve Berrie !

• 18 April 2006 - 14:29

Nyn:

Berrie! was erg idd van die mensen waar je bent geweest, bijna onvoorstelbaar...begrijp dat je er even kapot van was! lief je sms gister..heb je er een terug gestuurd maar mam zei dat het waarschijnlijk niet aan kwam! dus bij deze...!

Heb zo onwijs veel zin om te komen, echt benieuwd, wilde altijd nog een keer naar afrika!!!!! En is nu natuurlijk nog veel leuker omdat jij er woont!!

Pasen was top, heel leuk dat oma en gerrit er waren en volgens mij vond oma het heerlijk eens weg van huis te zijn!! En natuurlijk de HEEEEEERLIJK varkenshaas die ze kreeg..wel wat anders dan dr tafeltjedekje!

Berrie, love you!
    tot heel snel!
    xxxxxx!

• 19 April 2006 - 04:33

Wijnand:

habari za huko? Ik heb vorig jaar in Rubya gezeten. Leuk om al je verhalen te lezen en foto's te zien. Allemaal heel herkenbaar! Succes nog de rest van de tijd. Oh ja doe de groeten aan Erwin en Jonathan als je ze ziet. Badaaye

• 19 April 2006 - 10:04

Rogier:

Ha lief, je bent vergeten het rekeneningnr van WAMATA op te schrijven. dan kunnen de 10005 bezoekers allemaal een eurootje doneren.
    en ik heb ook zin om in de verhalen voor te gaan komen. nog 38 nachies slapen.

• 19 April 2006 - 11:35

Mamma/susan:

Rogier je bent een held! Je hebt gelijk, dat IS het natuurlijk ! Meteen naar WAMATA of open hier een rekening en dan neem jij het eind mei mee. Wij hebben trouwens nog een op te heffen postbank rekeningnummer, dat ik best nog even open kan houden : 3731712, Weening-Hoffman, Hilversum. Wat gaan we doen ?

• 19 April 2006 - 14:44

Ber:

Jullie zijn lieverds! Had er natuurlijk zelf ook aan gedacht, maar ik was een beetje bang dat het misschien vooral voor mij heel erg leeft...vandaar dat ik geen rekeningnummer geplaatst heb.

Hier in Rubya werkt al 2,5 jaar een Nederlandse verpleegkundige. Zij regelt de financiele zaken voor WAMATA Rubya, zodat alles op de juiste plek terecht komt. Als iemand de mensen hier wil helpen op een volgens mij goede, eerlijke en directe manier, kun je dit doen via haar rekening:

1010.797.10 (Rabobank) t.n.v. J.N. Rietveld te Doorn, o.v.v. Project WAMATA via Berber

Op haar site www.cobiintanzania.nl staat onder het kopje WAMATA nog een verdere beschrijving van de organisatie, als ook de manier waarop het geld besteed.

Alvast veel dank, de mensen kunnen elk bedrag ontzettend goed gebruiken...en ik kan het weten ;) !!

Liefs Ber

• 19 April 2006 - 16:05

• 19 April 2006 - 16:07

Zo Doe Je Dat.:

xxx

• 19 April 2006 - 16:09

Santje:

Hai Berber
    Zag net je mail aan alle @cers en dacht ff kijkje op je site nemen. Leuk hoor dat je in Tanzania zit en nog wel in de Kagera regio. Ben zelf nog niet al te lang terug uit Kigoma, vond het helemaal top daar!
    Geniet ervan en veel plezier met je family!
    tutaonana!
    Santje

• 19 April 2006 - 20:38

Alexandra:

he berrie!!!
    Wat heftig allemaal!!!Wel leuk om zo n beetje te lezen wat je allemaal meemaakt!
    liefs lexie

• 19 April 2006 - 21:00

Alexandra:

PS: En groetjes aan Reinou en Hilde!

• 20 April 2006 - 02:47

Ellen:

Hmmm.... Combi vinden tussen genieten en er over nadenken blijft het medicijn voor deze landen vrees ik... Veel plezier met de fam!

Liefs

• 20 April 2006 - 09:19

Fleureka:

Was erg onder de indruk van je verhaal. Heb m'n muziek afgezet en 't opnieuw gelezen. Echt ongelooflijk wat jij daar allemaal meemaakt.
    Dikke smak

• 20 April 2006 - 12:40

Dorien:

Hoi lieve Ber,
    weer een indrukwekkend verhaal, kan me voorstellen dat je er even van ondersteboven was! Maar gelukkig ook nog leuke dingen... Vind het super om je berichten te lezen, geeft een hoop voorpret; heb mijn ticket nu gboekt dus voor mij wordt het ook wat echter! Geniet er nog van, liefs dorien

• 20 April 2006 - 14:44

Claire:

Sprakeloos.... Zal na het weekend eens internetbankieren (stufi komt maandag, maar de dagelijkse problemen van hier zijn ineens verdwenen als je jouw verhalen leest). dikke kus Claire

• 21 April 2006 - 07:19

Lot:

Wat een verhalen weer, hoe indrukwekkend allemaal! Na het weekend de stufi, dus zal meteen wat overmaken! Leuk dat de fam bijna komt. Hier vandaag de eerste warme dag, jippie! Succes met alles en kijk alweer uit naar je nieuwe belevenissen kus Lot

• 21 April 2006 - 20:40

Henk:

Lieve Berber, wat een ervaringen doe je daar op! Het is leuk te lezen hoe je de klinische en ook de emotionele kant van je leven daar ondergaat. En vervolgens weer overgaat tot het tappen van biertjes. We genieten van je fotos', vooral van dat jochie op die zandvlakte. Inzenden voor World Press? Ik zal zeker mijn bijdrage storten voor WAMATA.

• 22 April 2006 - 07:15

Marianne:

dag Berber,
    net als iedereen ben ik ook stevig onder de indruk van je verhaal: dacht na mijn 3 weken al wat van afrika gezien te hebben, maar daar valt dit bij in het niet. de invloed van afrika werkte kennelijk door, jij durfde zelf geen oproep te doen, goed dat dat hier anders heeft doorgewerkt.
    mijn pasen was ook goed, alleen zonder kilibiertjes. vandaag zal het inneens 20 graden moeten worden, ongelooflijk. en precies in het weekeinde, dus we boffen. groeten aan heleen, veel plezier straks met je familie en tot een volgende mail, take care, Marianne

• 22 April 2006 - 15:19

Tak:

diep onder de indruk van je verhalen en foto's!! heel helder geschreven, aangrijpend. overigens klonk je welverdiende vakantie ook heerlijk. hier alles more or less the same as usual. ben hard aan het werk, af en toe marco bekijken en dat is toch wel mijn daginvulling.
    doe mijn best om je asap uitgebreid te mailen!
    liefs

• 23 April 2006 - 16:40

Froukje:

terug van een luxueuze(!) Donaucruise lees ik je aangrijpende (en zeer goed geschreven)verhaal. Ik denk dat je je ineens jaren ouder of in ieder geval wijzer voelt. Hoewel ik Rogier (nog) niet ken heb ik hem in mijn hart gesloten. Wat een voortreffelijk idee (ik doe uiteraard mee)! Dat is hulp die goed terechtkomt en zo laat jij ook een spoor na... Geweldig die communicatie heen en weer via en met jou!!! Fijne tijd met de premilie!! Veel liefs en keep up the good work. Froukje.

• 24 April 2006 - 21:33

Herman:

Hoi Berber,
    Indrukwekkend dat je daar in Tanzania zit! En dat je het met ons deelt. Jouw ervaringen brengen ons dichterbij de werkelijkheid daar dan wanneer je het op TV ziet. Ik ga zelf voor het eerst ook zoiets doen binnenkort. Dat mag ook wel eens na 50 jr. De bestemming is Vanuatu in de Pacific. De voorzieningen daar zijn nog minder, maar ik denk dat ze ook minder problemen hebben om een goed leven te leiden dan op sommige plaatsen bij jou daar. Fraaie foto's heb je gemaakt! Veel succes nog en plezier met je ouders, Alexander en Nynke. Groeten, Herman

• 24 April 2006 - 21:35

Nyn:

Berrie ik heb een mail verstuurd naar het merendeel van mn adresboek van mn hotmail om geld te storten!

Hoop dat ze het doen!
    Tot SNEL! HEEL SNEL!
    xxxx

• 26 April 2006 - 09:11

Claudia:

Een verhaal waarvan je echt helemaal stil wordt. Ik ga direct mijn salaris goed spenderen. Liefs Clau

• 26 April 2006 - 15:36

Nyn:

berrie, moeder van jur, bar, jaargenootje bim en ik hebben al gestord zover ik weet! Ik net 10euro! xx tot over 3 dagen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• 26 April 2006 - 17:25

Tristan:

Hai Ber,

Leuk om persoonlijk van je te horen. Was al goed op de hoogte; lees alle nieuwsberichten. Top wat je doet, vooral voor je omgeving, maar denk ook voor jezelf.

Beloofde mail met mijn avonturen volgt!

Liefs Tris

• 26 April 2006 - 17:53

Roelof:

indrukwekkend ber, mooie foto's!!
    swahili kun je wel, maar ook sukumees??
    groetjes

• 27 April 2006 - 07:41

Mamma:

alles loopt volgens plan, de visa zijn binnen en de eerste malaronepil eten we vanavond bij de soep. Nog 2 nachtjes !
    xxx van ons 4 !